Izvrsna ljubičasta magdalena (nd, rs)

Slika 1Ženska imena su izvrsna za različite boje, pa je zato rijetko koja vrsta koja nema barem jednu sortu sa sličnim imenom..

U zatvorenom ljubičice ovo vrlo uobičajena praksa, ponekad čak i nekoliko sorte, uzgajani od različitih uzgajivača mogu se nazvati istim.

Slika 1

Sortu ND-Magdalena uzgajala je uzgajivačica N. Danilova-Suvorova.

Zaobljeni listovi, imaju male zube duž ivice i bazu u obliku srca. Reznice su kratke, jake, sočne i stoga prilično krhke. Boja listova je jednolična, čvrsta, tamnozelena s crvenom donjom stranom i prozirnim otiskom žila.

Cvjetovi su veliki, dvostruki i polu-dvostruki s valovitim rubom latica. Fantazijska boja, glavni ton je malina, svijetla sjena. Bliže rubu, ljubičaste točkice raspršene su duž latice, poput prskanja, čija se količina povećava kako se pomičete do ruba, gdje čine čvrstu, prilično široku granicu.

Fiksni sport NK-Magdalena nema, ali ponekad postoje i sportovi. Oblik cvijeta i boja mogu se malo promijeniti.

Bitan! Možda neće biti prašine ili obruba, ili obrnuto, može biti u potpunosti prekriven tamnom bojom, bez svijetlog dijela.

Karakteristike cvjetanja, rasta i razmnožavanja

Slika 1Sorta dobro raste i razvija se, za 10-12 mjeseci možete dobiti utičnicu za odrasle. Prvi procvat javlja se u adolescenciji, oko 9-10 mjeseci, ponekad i 8.

Bloom obilno, i pedunke:

• Jaka;
  • I kratko;
  • Prilično gusta.

Svaki u prosjeku ima 2 do 5 pupova. Cvijeće je veliko i Zatvaram gotovo cijelu poslovnicu, stoga se to može nazvati klimanjem glavom. Pupoljci se dobro drže, u prosjeku do tjedan dana.

Ovisno o temperaturnom režimu, boja cvatnje može varirati. Kada tokom polaganja pupova, sobna temperatura raste:

• Boja je zatamnjena;
  • Broj tamnih mrlje povećava;
  • Ponekad cvijeće može potpuno potamniti, a u sredini ostaje samo svijetla mrlja..

Slika 1Snižavanje temperature obrnuto:

• Povećava procenat svetlosti;
  • A tamna granica zaprašivanja može potpuno nestati;
  • Ili su na rubu samo rijetke točkice.

S obzirom na boju lišća i cvijeća, ova sorta reprodukuje bilo kojom dostupnom metodom.

Najčešće koriste lisnate reznice i pastorke, koriste se stabljike cvijeća:

• U nedostatku zadovoljavajućeg materijala za prve dvije stavke;
  • Ili da se bebi sačuva neobično cvjetanje.

Sjeme obično razviti nove sorte, a za normalno razmnožavanje nije vrlo efikasan.

Recenzije

Igore. „Dugo sam želio ovu sortu, a sada se pokazao slučaj i kupio sam cvjetni grm. Dugo me je obradovao cvijećem.

Nakon nekog vremena prebacio sam ga na navodnjavanje fitiljem i grm me još više obradovao. Listovi su postali moćniji, malo povećani, a reznice deblje. Usrećilo me i prvo cvjetanje na vratnici. Cvjetovi su postali veći, a njihov broj ugodno iznenađuje. "

Slika 1

Violet ND-Magdalena neobične je boje cvijeća.

Natalia. „Nakon kupovine bebe, jedva sam čekao da procvjeta. Svakodnevno sam pažljivo promatrao ispuh i kad sam vidio prvi pedun, bio sam ludo sretan. Cvijeće nije propalo, njihova veličina i boja dugo su oku bile ugodne.

Sorta nije hirovita u njezi, barem nisam imao problema s njom. A reprodukcija je jednostavna, iz svakog lista je ispalo 2-3 djece. "

Ljubičica RS-Magdalena

Sorta pripada rodu hibridnih ljubičica, iz porodice Gesneriev, kao i sve moderne sorte sobnih ljubičica. Uzgajana sorta uzgajivač S. Repkina.

Utičnica standardne veličine, vrlo uredna, ali mlada ima blago izdužene peteljke. Lišće:

• Srednje zelena;
  • Standardna veličina;
  • Na rubu zaobljena sa malim zubima.

Slika 1

Ljubičica RS-Magdalena ima bujne cvjetove.

Cvjetovi su veliki, vrlo dvostruki, poput kuglica s valovitim rubom latica. Boja ružičasta, vrlo nježno i bogato u isto vrijeme. Pedunci su jaki i debeli, pružaju se ravno prema gore, čineći prekrasan buket.

Ne postoje zabilježeni sportovi, ali možda jesu samo nije zvanično registrovan.

Karakteristike cvjetanja, rasta i razmnožavanja

Izlaz raste vrlo brzo i to vrlo dobro se razvija prirodnim osvjetljenjem, raste sporije pod lampama. Rozeta sazrijeva u dobi od 11-13 mjeseci, ali cvjeta ranije. I cvjeta Slika 1obilno prvi put, formirajući mnogo peduna.

Obilno cvjetanje, na jakim, debelim peteljkama sa po 3-5 pupova. Veličina cvjetova je vrlo velika, a njihov broj u potpunosti pokriva središte utičnice, a ponekad i cijelu, čineći veliku kapicu za buket.

Boja cvijeća gotovo se ne mijenja s promjenama temperature, a ljeti ne blijedi.

Pažnja! Pupoljci cvjetaju vrlo dugo, i do 10 dana, a veliki broj cvjetova koji se postepeno otvaraju osiguravaju dugotrajno cvjetanje.

Recenzije

Anastasia. „Kupio sam ljubičastu RS-Magdalenu, bila je starter i prilično brzo odrasla. Prvo cvjetanje bilo je vrlo sretno, čak i pomalo šokirano, bilo je toliko obilno.

Ogromno cvijeće, poput kuglica, ponekad je teško povjerovati da su stvarne, a od njih se na vrhu formira veliki buket, koji ponekad podsjeća i na veliku čupavu kuglu. "

Slika 1

Violet RS-Magdalena ima mnogo pozitivnih ocjena cvjećara.

Nada. „Prijateljica, umnožavajući njezinu ljepotu, dala mi je dušo. Raste i formira se vrlo dobro na mom zapadnom prozoru.

Nakon nekog vremena, razboljela se sa mnom, nažalost, tada sam izgubila puno djece. Nakon oporavka rasla je sporije, ali čekanje se isplatilo. Neuporedivo cvijeće čini nevjerojatan buket. "

Njega biljaka kod kuće

Uslovi pritvora

Obe sorte pripadaju standardnim ljubičicama, srednje veličine, pa su zato i uslovi pritvora gotovo isti. A male razlike treba uočiti samo kako bi se dobili izložbeni ili idealni grmovi..

Slika 1Glavne točke pri odabiru mjesta za uzgoj ljubičica su:

• Rasvjeta;
  • Temperatura;
  • Vlažnost.

Svaka je tačka važna na svoj način, i samo svi zajedno garantuju ispravan razvoj i cvatnja:

1. Svjetlo bi trebalo biti jako, ali nema direktne sunčeve svjetlosti. Sorte se dobro osjećaju i pod umjetnim osvjetljenjem. Trajanje dnevnog svjetla, na prirodnom svjetlu, ovisi o godišnjem dobu, ali preporučuje se održavanje 12-13 sati tijekom cijele godine, to je moguće uz pomoć dodatnog osvjetljenja ili potpunog prelaska na lampe;
  2. Temperaturni režim preporučuje se i održavanje stabilnosti tokom cijele godine. Pokazatelj temperature trebao bi biti u prosjeku 22-24 ° C. Ako se temperatura sezonski mijenja, tada se kreće od 16-18 ° do 24-26 °, zimi, odnosno ljeta;
  3. Vlažnost zraka - ovaj indikator varira u skladu s temperaturom. Što se veći indikator na termometru podiže, to bi trebao biti veći% vlage u sobi.

Odabir pravog mjesta, jedna od glavnih tačaka postići prelijepu predstavnicu Saintpaulia.

Zalijevanje i hranjenje

Voda i minerali su osnova za rast i razvoj cvijeta. Ove sorte dobro reagiraju na obje klasične metode glazura, i na fitilj.

Slika 1

Ljubičice se mogu zalijevati kao i obično.

Da biste dobili dobro razvijenu i procvjetalu rozetu, važno je slijediti raspored zalijevanja i prihrane:

1. Classic (paleta i ispod listova) - postupak se sprovodi po potrebi, otprilike jednom sedmično (ljeti, rjeđe zimi). Gnojiva se primjenjuju navodnjavanjem, u koncentraciji koja je upola manja od preporučene;
  2. Wick (kroz fitilj iz donje posude) - stalno zalijevati u posudi ispod saksije, i minerali stalno uvodi u vodu, ali doziranje se smanjuje za 7-8 puta.

Transplantacija, podmlađivanje, rezidba

Kao i svi standardi, i ove sorte treba redovno rezati, uklanjanje starih listova i peteljki.

Pažnja! Da bi se pravilno oblikovala rozeta PC-Magdalena, mora se dobro rezati uklanjanjem donjih izduženih listova.

Slika 1Dobar razvoj zahtijeva redovno transplantacija grm. U mladosti se grmovi presađuju dok rastu, povećavajući veličinu saksije.

Zrelim grmovima ne treba toliko često transplantaciju, dovoljno im je jednom godišnje, ili čak dvije.

Grundiranje odaberite spremni za Saintpaulias ili nadoknadite ovisno o vrsti zalijevanja.

Tokom planirane transplantacije biljka se orezuje, uklanjanje nekoliko redova lišća i mrtvih korijena. Pa grm podmlađuje.

Reprodukcija

Obje sorte nemaju osobine koje bi ograničavale načine uzgoj:

1. Lisnate reznice - list od 2-3 reda ukorijenjen je onako kako cvjećar preferira: u zemlji, vodi ili mahovinama;
  2. Pastorci - talože se u različitoj dobi, sa domaćim korijenjem ili su ukorijenjene poput lišća;
  3. Peduncles - ukorijenjen samo u tlu, ispod filma.

Slika 1

Ljubičice se najčešće razmnožavaju listom.

Korisni video

U videu o sortama ljubičica saznajte od Svetlane Repkine:

Pogledajte video o njezi ljubičica:

Zanimljive činjenice na videu o tome kako uzgajati ljubičicu iz lista:

U videu saznajte kako presaditi ljubičicu:

Zaključak

Obje sorte su jednostavno neuporedive, a prilikom kupnje prodajnog mjesta važno je to razumjeti, kako se pravilno brinuti za njega, i kakav će biti rezultat.

Dvije Magdalene vrlo slični jedni drugima, a istovremeno su toliko različiti da mogu lako upotpuniti bilo koju kolekciju, i zajedno i odvojeno.

Slični postovi